stół

Tradycje wigilijnej wieczerzy

Najwspanialsza uczta zaczynała się wraz z ukazaniem się na niebie pierwszej gwiazdki. Najczęściej na święta dom był wysprzątany i zawsze pobielony wapnem. Stół zawsze był nakryty białym obrusem pod którym kładziono siano. Nogi najczęściej okręcano powrósłami ze słomy, natomiast w rogu izby najczęściej stawiano snop z niewymłóconego zboża. Wieczerze zaczynano od modlitwy i dzielenia się […]

Przeczytaj Więcej
opłatek

Zgodnie z tradycją

Bardzo istotnym elementem tradycyjnego przyjęcia w pracy jest dzielenie się opłatkiem, co jest bardzo duża częścią polskiej tradycji. Oczywiście trzeba powiedzieć ze nie jest to zawsze zwyczaj mile widziany przez wszystkich pracowników. Wielu z pracowników mówi ze jest to bardzo element intymny i dzielenie opłatkiem nie powinno odbywać się w firmie. Bardzo często dzielenie opłatkiem […]

Przeczytaj Więcej
wigilia

Potrawy wigilijnego stołu

Kiedyś Bożenarodzeniowe potrawy były bardzo zróżnicowane. Każdy region miał swój zestaw na święta. Najczęściej na Śląsku królowały makówki, czyli bułka rozmoczona, mak i rodzynki z tego przyrządzana była potrawa. Na wschodzie najczęściej przyrządzali kutię z rodzynek, orzechów i migdałów i do tego jeszcze był mak. W rejonie krakowskim były zupy grzybowe i kluski z makiem. […]

Przeczytaj Więcej