wigilia

Potrawy wigilijnego stołu

Kiedyś Bożenarodzeniowe potrawy były bardzo zróżnicowane. Każdy region miał swój zestaw na święta. Najczęściej na Śląsku królowały makówki, czyli bułka rozmoczona, mak i rodzynki z tego przyrządzana była potrawa. Na wschodzie najczęściej przyrządzali kutię z rodzynek, orzechów i migdałów i do tego jeszcze był mak. W rejonie krakowskim były zupy grzybowe i kluski z makiem.

W górach bardzo często podawana była zupa grzybowa i żur. Ale w każdym rejonie były kompoty z suszonych owoców. Najczęściej potrawy przyrządzano ze wszystkiego o rodzi się w polu, lesie i na łące. W miećcie było dwanaście potraw tyle ile było apostołów. Rejony bardzo ubogie wtedy przyrządzano dwie albo trzy potrawy. Bardo dawno na wsi nie znano i nie było na stołach ryby. Zachowywano ścisły post. Obecnie na wsiach w wigilię od rana do wieczora się nic nie jest tylko zachowuje post. Kiedyś wigilia była bardzo ważna i musiało się zachować post, nie wolno było nic jeść, ludzie dostosowywali się do tego.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *