stół

Tradycje wigilijnej wieczerzy

Najwspanialsza uczta zaczynała się wraz z ukazaniem się na niebie pierwszej gwiazdki. Najczęściej na święta dom był wysprzątany i zawsze pobielony wapnem. Stół zawsze był nakryty białym obrusem pod którym kładziono siano. Nogi najczęściej okręcano powrósłami ze słomy, natomiast w rogu izby najczęściej stawiano snop z niewymłóconego zboża. Wieczerze zaczynano od modlitwy i dzielenia się opłatkiem po czym zasiadano do stołu aby spożyć potrawy przyrządzone z płodów ziemi i darów lasu.

Rodzaj i ilość podawanych potraw zależało od tradycji jakie panowały w każdym regionie w naszym kraju. Przeważnie na wsi przygotowano siedem potraw, a ludzie z zamożniejszych domach przygotowali kilkanaście. Najczęściej był to barszcz czerwony z uszkami, suszone grzyby i kluski z makiem. Wigilijna wieczerza jednoczyła wszystkich przy stole. Parobek jadł razem z gospodarzami przy jednym stole i wszyscy jedli z jednej misy. Odkładano jedną łyżkę jednej strawy i odkładano na noc dla duchów przodków.

Zdjęcie do artykułu znalezione na stronie Pixabay.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *